måndag 8 juli 2013

Flowershow i London

I flera år har jag tänkt på att försöka ta mig till Chelsea Flowershow i London. I år blev det av. Beställde biljett på nätet, det gick bra. Reste med Ryan air, det gick också bra. Beställde hotell på en av hotellsajterna, det gick mindre bra... men hade 3 fantastiska dagar i London som alltid bjuder på roliga saker man inte förväntat sig.
Man kan ju klura på hur f-n de lyckas få alla blommor att blomma just denna vecka i maj.

Både här och där förekom det ätbara dekorationer.

The Flowershow var verkligen en stor upplevelse. De som kan nåt sa att det inte var som det brukar i år, det var lite tråkiga färger. Men för en novis från Stigtomta var det oupphörliga upplevelserushar var man än vände sig. Efter sex timmar och en skostorlek större och en rödfrusen näsa åt vi en härlig italiensk måltid.

söndag 23 juni 2013

MATKULTURRESOR TILL SICILIEN

Jag har hittat en liten nisch i mitt företagande. Det är att anordna resor som helt baserar sig på att  beskriva landet vi besöker efter hur det har påverkats matkulturellt genom historien.
Då heter jag GASTRO TRIPPER.
Senast, i april, gjorde jag en resa till nordvästra Sicilien med ett gäng som ville kombinera resan med vandring, kultur och mat och dryck. Vi flög till Trapani och spenderade 4 dar bland berg, dalar, småstäder, kust och vingårdar. Vi passerade norra Siciliens kändaste kulturplatser och åt/bodde mest på fantastiska agriturismos.
Är någon intresserade att göra en liknande resa skräddarsyr jag den för just er. Hör bara av er till mig.

En äkta siciliansk förrätt, oliver, ricotta,zucchini,lök och bröd med olika tomatröror. Serverad på en liten gård bland vinfälten.

Det doriska templet i Segeste byggt 400 år f Kr. Bilden är tagen från amfiteatern på berget intill.

Vi sitter och väntar på att värdinnan på Agriturismo Bergi ska berätta om familjens arbete på gården. Sedan äter vi en trerättersmiddag som tillretts av la mama.

DET GÖRS MOZZARELLA I UPPLAND!

Från äkta vattenbufflar! De fraktades till Ängsholmens gård utanför Uppsala i början av 2012 och har sedan dess producerat mjölk till mozzarella och buffelsmör som säljs på Bondens Marknad på Vaksala torg i Uppsala och några restauranger i staden och i Stockholm.
Jag älskar mozzarella och vurmar för liknande initiativ.



S.K. DIVERSIFIERING

Det sker en hel del stora saker i Sörmland. Det utvecklas. Fjellskärs Gård AB har tagit ytterligare ett nytt steg i möjligheternas rike.
Skavsta-Lunds långtidsparkering har öppnat. Mycket prisvärt och två minuter från Skavsta. 
Den här bussen transporterar er fram och tillbaka

fredag 12 april 2013

JAG HAR ÄTIT LUNCH MED JAMIE OLIVER!!!!

I och för sig tillsammans med 87 andra journalister och en bunt Scandic direktörer och PR-folk.
Scandic har lagt sig vinn om att vara ett vettigt alternativ på ät-vägen och för hotellvistelsen. Alltså satsar man stort på mat och dryck. Vad gör man då? Jo man letar efter någon inspiratör som följer Scandics målinriktning att vara Caring, Casual och Creativ. Och då låg Jamie Oliver närmast till hands. Sedan 2009 har de samarbetat och Jamie har specialkomponerat rätter efter säsongerna sedan dess.
Köksbaren är Scandics nya restaurangkoncept för väghotellen. Och efter midsommar kommer Jamies nya rätter att serveras på dessa krogar. Barnmenyn utlovas som något speciellt.
Han är lika charmig i verkligheten som han är i tv-rutan.

En enorm energi kryddad med massor av humor och varm personlighet. Och han rör sig hela tiden!

Alla ville ta bilder.

 
Jamie gör alla till lags. Här får Inger Grimlund en egen uppvisning av dagens tillagade rätt.         



Gott var det! En utbankat kycklingbröst marinerades och grillades. En romansallad och några tomater dressades med avokado, olja och kryddor. Sparrisen grillades lätt i torr panna. Flagor av parmesan därtill.

Till efterrätt en Chocolate trifle. Choklad i tre färger, fluff, maräng, banan och jordgubbe i ljuvliga kombinationer.

Jamie gör mer än lagar mat för publik. Han har restauranger, undervisning, organiserar välgörenhet, förbättrar matvanor och gör egna köksredskap. Och det här är hans choklad - naturligtvis Fair Trade.

söndag 3 mars 2013

FOODSESSION MED GASTÓN ACURIO

Jag har varit på en fantastisk foodsession med en av världens mest erkände matvisionär. Det är Gastón Acurio från krogen Astrid&Gastón i Lima, Peru. Han är på besök i Sverige för att motta restaurangguiden White Guides utmärkelse White Guide Global Gastronomy Award.
Han har gjort sig känd för att ha "återskapat" det peruanska köket och bjuder på typiska peruanska rätter på ett modernt och attraktivt sätt.  
Gastón intervjuas av Electrolux Markus Örnmark.
Mis en place för ceviche med fyra olika smaker.
Gastón kom hit med sju kockar som beskrev och visade sin kokkonst.

Första smakprovet var en orginalperuansk ceviche. Hälleflundra marinerad i lime och chile och till det två sorters majs och sötpotatis.


Här steks nationalrätten marsvin på Electrolux Grand Cuisines nya förkromade stekhäll.


Årets kock-vinnaren Daniel Räms serverade oss några desserter efter de peruanska smakbitarna. En choklad- och morotsmousse med många bra smakämnen och knusprigheter serverades i en pytteliten blomkruka.



Lars Peder Hedberg, entreprenör inom svensk gastronomi (bland mycket annat) och hjärnan bakom White Guide reflekterar över Gastons mattankar och arbete. 
Gastón Acurio är världsberömd som kulinarisk visionär och för att han "återupptäckt" den peruanska köket och återskapat det på ett modernt och attraktivt sätt. Han driver sedan 1994 sin krog Astrid & Gastón i Lima, Peru tillsammans med sin hustru. Har sedan dess skapat många franchisekrogar i Latinamerika och Madrid.
Anledningen till att han är i stan är White Guide Gala, som hyllar Sveriges bästa restauranger och främsta branschpersonligheter. Han är tiidelad White Guides Global Gastronomy Award.
Han har kommit hit med sju kockar, journalister och filmteam. Och förutom den foodsession som jag fick delta i på Electrolux professionella kök Grand Cuisine kommer han också att gästspela hos Mattias Dahlgren.
Gastóns inställning till mat har med råvarorna att göra och hur att behandla dem. Peru har ett varierat klimat med många säsonger beroende på hav, berg, dal, kyla och värme. Invandringen från Spanien, Japan, Kina och Italien har gett många smaksensationer till enkla råvaror. Men med kärleksfull respekt till maten skapar han nya rätter på gamla recept med modern twist.
Vi bjöds på ceviche (rå fisk snabbmarinerad i lime och chili) i många former och en fantastisk fiskgryta.

ÅRETS KOCK

Årets stora gastronomiska händelse har gått av stapeln i Stockholm Waterfront. För oss foodies började det hela med en frukost med kockyrkesanalys av historikern Richard Tellström. Mer info fick vi på trendseminariet som inleddes med att Elena Arzak, från världsberömda familjerestaurangen Arzak i San Sebastian, beskrev sin position och sitt arbete som ledande kock i en nyskapande matvärld.
Hon menade på att man måste vara involverad i sin egen tid och basera influenserna från nya matkulturer med sin egen tradition. Man måste respektera produkterna vilket inte är svårt i Baskien med de fantastiska råmaterialet som levereras från hav, land och bönder. Om kökets kokkonst är levande finns det inga gränser för nyskapande och utveckling. Naturligtvis under förutsättningarna att teamet i köket hela tiden utvecklas och att man hela tiden har en dialog med gästerna. Humor underlättar allt... Det är några av ingredienserna i New Basque Cooking.
Mattrendanalysdrottningen Ingela Stenson från United Minds fortsatte informationen om framtiden  genom påståenden som att det är gästerna som bygger Matsverige. Det är deras värderingar och prioriteringar som gör valen. Bondens nya roll är mer utmejslad som räddare av jorden och den biologiska mångfalden, vårda landskap och föda upp djur. En viktig samhällsnytta - som de kanske inte får riktig ersättning för (mitt tillägg)...
Det nya nordiska köket är en fråga om timing och resursmedvetenhet och en ny grupptillhörighet kring mat har skapats av matnörden/foodie. Hon sa mycket mer men det här lyckades jag snitta ut av ordmassan.
Rickard Nilsson intervjuar Årets kock-general Hanna Halpern.

Vinnare av Årets kock 2013 blev Daniel Räms. Det här är en av hans två rätter: pepparstekt dovhjort med rostad jordärtskocka och jordärtskockskräm, svamp och löksky. Gott va!

Den oefterhärmligt skickliga duon Rickard Nilsson och Anders Dahlbom jobbade som konferencierer hela dagen. Här gör de en initierad intervju av Elena Arzak.

Det fanns många godbitar i juryn. Vad sägs om Mattias Dahlgren, Marcus Aujulay och Melker Andersson.

Prins Carl Philip guidas i juryarbetet av Stefan Karlsson. Elena Arzak förgyllde juryns styrka.www.aretskock.se
Tyvärr kan jag inte berätta något om galamiddagen på kvällen - eftersom jag inte var bjuden. Men det finns mycket att hämta på www.aretskock.se