söndag 3 mars 2013

ÅRETS KOCK

Årets stora gastronomiska händelse har gått av stapeln i Stockholm Waterfront. För oss foodies började det hela med en frukost med kockyrkesanalys av historikern Richard Tellström. Mer info fick vi på trendseminariet som inleddes med att Elena Arzak, från världsberömda familjerestaurangen Arzak i San Sebastian, beskrev sin position och sitt arbete som ledande kock i en nyskapande matvärld.
Hon menade på att man måste vara involverad i sin egen tid och basera influenserna från nya matkulturer med sin egen tradition. Man måste respektera produkterna vilket inte är svårt i Baskien med de fantastiska råmaterialet som levereras från hav, land och bönder. Om kökets kokkonst är levande finns det inga gränser för nyskapande och utveckling. Naturligtvis under förutsättningarna att teamet i köket hela tiden utvecklas och att man hela tiden har en dialog med gästerna. Humor underlättar allt... Det är några av ingredienserna i New Basque Cooking.
Mattrendanalysdrottningen Ingela Stenson från United Minds fortsatte informationen om framtiden  genom påståenden som att det är gästerna som bygger Matsverige. Det är deras värderingar och prioriteringar som gör valen. Bondens nya roll är mer utmejslad som räddare av jorden och den biologiska mångfalden, vårda landskap och föda upp djur. En viktig samhällsnytta - som de kanske inte får riktig ersättning för (mitt tillägg)...
Det nya nordiska köket är en fråga om timing och resursmedvetenhet och en ny grupptillhörighet kring mat har skapats av matnörden/foodie. Hon sa mycket mer men det här lyckades jag snitta ut av ordmassan.
Rickard Nilsson intervjuar Årets kock-general Hanna Halpern.

Vinnare av Årets kock 2013 blev Daniel Räms. Det här är en av hans två rätter: pepparstekt dovhjort med rostad jordärtskocka och jordärtskockskräm, svamp och löksky. Gott va!

Den oefterhärmligt skickliga duon Rickard Nilsson och Anders Dahlbom jobbade som konferencierer hela dagen. Här gör de en initierad intervju av Elena Arzak.

Det fanns många godbitar i juryn. Vad sägs om Mattias Dahlgren, Marcus Aujulay och Melker Andersson.

Prins Carl Philip guidas i juryarbetet av Stefan Karlsson. Elena Arzak förgyllde juryns styrka.www.aretskock.se
Tyvärr kan jag inte berätta något om galamiddagen på kvällen - eftersom jag inte var bjuden. Men det finns mycket att hämta på www.aretskock.se
 

Inga kommentarer: