söndag 3 mars 2013

FOODSESSION MED GASTÓN ACURIO

Jag har varit på en fantastisk foodsession med en av världens mest erkände matvisionär. Det är Gastón Acurio från krogen Astrid&Gastón i Lima, Peru. Han är på besök i Sverige för att motta restaurangguiden White Guides utmärkelse White Guide Global Gastronomy Award.
Han har gjort sig känd för att ha "återskapat" det peruanska köket och bjuder på typiska peruanska rätter på ett modernt och attraktivt sätt.  
Gastón intervjuas av Electrolux Markus Örnmark.
Mis en place för ceviche med fyra olika smaker.
Gastón kom hit med sju kockar som beskrev och visade sin kokkonst.

Första smakprovet var en orginalperuansk ceviche. Hälleflundra marinerad i lime och chile och till det två sorters majs och sötpotatis.


Här steks nationalrätten marsvin på Electrolux Grand Cuisines nya förkromade stekhäll.


Årets kock-vinnaren Daniel Räms serverade oss några desserter efter de peruanska smakbitarna. En choklad- och morotsmousse med många bra smakämnen och knusprigheter serverades i en pytteliten blomkruka.Lars Peder Hedberg, entreprenör inom svensk gastronomi (bland mycket annat) och hjärnan bakom White Guide reflekterar över Gastons mattankar och arbete. 
Gastón Acurio är världsberömd som kulinarisk visionär och för att han "återupptäckt" den peruanska köket och återskapat det på ett modernt och attraktivt sätt. Han driver sedan 1994 sin krog Astrid & Gastón i Lima, Peru tillsammans med sin hustru. Har sedan dess skapat många franchisekrogar i Latinamerika och Madrid.
Anledningen till att han är i stan är White Guide Gala, som hyllar Sveriges bästa restauranger och främsta branschpersonligheter. Han är tiidelad White Guides Global Gastronomy Award.
Han har kommit hit med sju kockar, journalister och filmteam. Och förutom den foodsession som jag fick delta i på Electrolux professionella kök Grand Cuisine kommer han också att gästspela hos Mattias Dahlgren.
Gastóns inställning till mat har med råvarorna att göra och hur att behandla dem. Peru har ett varierat klimat med många säsonger beroende på hav, berg, dal, kyla och värme. Invandringen från Spanien, Japan, Kina och Italien har gett många smaksensationer till enkla råvaror. Men med kärleksfull respekt till maten skapar han nya rätter på gamla recept med modern twist.
Vi bjöds på ceviche (rå fisk snabbmarinerad i lime och chili) i många former och en fantastisk fiskgryta.

Inga kommentarer: