söndag 9 februari 2014

ÅRETS ÅRETS KOCK - en tävling för professionella matlagare

Det är ett av Mat-Sveriges stora ögonblick. En möjlighet att mötas. Att utbildas. Och berikas.
Det visas, pratas, seminarias, testas, bjuds och pratas. Tävlingen är svår och har pågått i flera månader av deltävlingar i hela landet. Jag trivs. Och jag lär mig. Och fascineras av vilken oerhörd kunskap alla dessa unga, hårt slitande kockar har.
Arla presenterar en ny ost och Roland Persson (ÅK 1990) skär upp smakbitar av Borgholm. Osten är framtagen från två ölandsgårdars sommarmjölk, lagrad i ca 10 månader i Borgholms slottsruins källare. Och den är god! Gyllengul och lite blommig med en behaglig styrka.

 Arla presenterade också ett nytt svenskt smör med inbakade kristaller av havssalt som kommer att säljas i butiker fr.o.m vecka 7.

Svenskt kött presenterade en ny nationell klassificeringsskala för svenskt nötkött. Fem klasser: 1. Ingen marmorering, 2. begynnande marmorering, 3. marmorerat, 4. väl marmorerat och slutligen klass 5. mycket marmorerat.
Ett sätt att bemöta efterfrågan på och underlätta valet av kvalitetskött.

Electrolux bjöd in till sitt proffsiga kök, i vilket Tom Sjöstedt tillredde en läcker Lilla Ego-meny till gästerna.

Så tackar man Årets kock generalen när man vunnit! 24-årige Filip Fastén från Restaurang Franzén. FFF!

Inga kommentarer: