onsdag 12 februari 2014

ÄPPELMUST med smaker på hög nivå

 Magnus Svensson, som är sommelier, har utnyttjat sin känsliga smakpalett till något helt unikt och svenskt. Han har tagit sina kunskaper från vinvärlden och omvandlat den till svenska äppelodlingar och har påvisat att specifika områden i Sverige, med unika lägen och jordmåner, gör att lika äppelsorter smakar olika. Och att väderförutsättningar och tiden för plockning ytterligare påverkar smakbildningen i den speciella äppelsorten. På precis samma sätt som vindruvor påverkas av terroir och klimatzoner.
Magnus har hållit på sedan 2008 med Äppelmusterna i företaget Gastronomigruppen och det som drivit honom är att försöka få fram en alkoholfri produkt av hög kvalitet som man ska kunna njuta av som läskande drink eller som körbart dryckesalternativ till maten eller osttallriken eller under en hel måltid.
Vi testare fick smaka på de flesta årgångarna han tagit fram och flertalet äppelsorter. Sammanlagt blev det 18 provglas av ypperlig äppelmust, från äppelsorter som Gravensteiner, Signe Tillisch, Ingrid Marie, Cox Orange och Åkerö. De har växt på Österlen, Bjäre, Vätterbranten och i Sörmland. Alla äpplena är handplockade av Magnus och kollegan Conny Holmlund och deras fruar och barn. Förra året plockade de 10 ton tillsammans!
Av ett kilo äpplen blir det ca 50% råmust som går igenom proceduren: rivning, pressning, filtrering, klarning, pastörisering, lagring och buteljering.
Än så länge säljs produkten till restauranger och grossister och några ICA Kvantum. Systembolaget (art nr SB 1863. 38 kr) har tagit in en Ingrid Marie must från nordvästra Skåne i sitt sortiment. Samt nyligen en Cox Orange.
Magnus Svensson höll en professionell provning av Gastronomigruppens äppelmuster x 18. Spännande smaker gav blandningar gjorda av olika äppelsorter. Cuvée augusti, gjordes på äpplen plockade på Österlen, Cuvée september plockades de på Bjärehalvön och Cuvée oktober kom från Vätterbranten. 

Här fick vi pröva två muster på Signe Tillisch, en gjord på äpplen från nordöstra Skåne och en från Blekinge. Två Ingrid Marie från nordvästra Skåne och Vätterbranten och en Cox Orange från Förslöv. Till det bjöds en pastej gjord på utvalda delar av gris på grillat bröd med körvel och cornichon från Restaurangakademiens kockar. Ett ypperligt möte.

Inga kommentarer: