lördag 17 mars 2012

En skimrande stjärna över Lux

Se bara vad han gjorde med en aborre från Hjälmaren! Eller var det lake från Ängsö? Eller fjärsing från västkusten?
Jag älskar Henrik Norströms sätt att presentera svenska smaker på. Hans milda handlag i kombination med en stabil tro på vad de svenska råvarorna kan erbjuda i form av smaker och andra upplevelser är beundransvärd. Självklart söker han sina produkter runt närmaste möjliga hörn och sen presenterar han dem på ett modernt sätt - och gott.
Elogen inbegriper naturligtvis alla medhjälpare!www.luxstockholm.com

"trender"

Vad är trender och vem sätter trender. Den frågan ställde pr-byrån bakom 'Den stora matdagen'.
Jaa vem faen vet. I min luttrade syn är det livsmedelsproducenterna som hetsar fram den här jakten på trender. Media hänger på. Och alla vill byta trender - minst en gång om året. Man reser som skållade råttor runt jordens "trend"städer och försöker hitta olika vinklingar. Cupcakes ut, appar in, matkassar frågetecken, kolhydrater bort, hälsosam mat JA! Funktionella livsmedel (vad är det) vet inte, men flera rena livsmedel.
'Från jord till bord' är en gående slogan, men kan väl knappast kallas trend. Nyttigare mat är väl en självklarhet - nu när vi lärt oss att marknaden sålt på oss skitföda under en massa år av tekniska uppfinningar som ska göra matlagningen enklare.
Någon nämnde innovationer som den nya trenden - allt enligt radions Spanare. "Utan innovation ingen tillväxt". Ökad information kommer alltid vara relevant - se bara vad den nya QR-koden kan göra för oss. Innovationer är bra så länge de inte hittas på för att lura kunden.
Det var enklare att förstå sig på Lantmännen visioner kring vad man har för avsikt att göra av de 5.5 miljoner ton spannmål som odlas i Sverige. Där ingår naturligtvis förädling och sort- och produktutveckling och i ett fall har det gått så långt att vi numer kan köpa Dajmbullar!
Trendhetsen slipper vi inte - jag återkommer i ämnet.
Innovativt nog bjöd Innovativ Catering på fantastiska mumsbitar i pausen. Här pressad kyckling med ramslök och kavring i bitar. 

måndag 12 mars 2012

En asiat med New York-känsla

Vi gjorde en härlig resa häromdagen, smakapånyarestaurangseniorerna och jag, och till ett jättebilligt pris! Vi gick på Miss Voon! www.missvoon.se
 Elegant mysig inredning med finstilta detaljer. Och det bästa av allt runda bord som gör att sex personer hela tiden kan hålla igång ett samtal med varandra. Restaurangen är populär så det är två sittningar vilket kräver koncentration. Både i matval och konversation...
En flankstek från Nebraska medbibimbao, lantägg och kimchi.

Vårullar av banan och dip med passionsfrukt och grönt te.
 Först tog vi in köksmästarens förslag på sashimi med tre såser. En av de vackraste uppläggningar jag sett. Glas, is, vackra romber av fisk och god rättika/alg... tyvärr misslyckades kameran med dokumentationen. Därefter åt vi skogssvampsdumpling, råbiff, kyckling och flankstek. Gott gott och spännande uppläggningar på vacker keramik.  Desserter som bananvårrulle med dip och 3 glasskulor "Coupe Miss Voon" åstadkom förtjusta utrop. Crème brülée, utan ingefärssmak, blev en besvikelse. Restaurangen var fullproppad med glada människor, personalen var kunnigt vänliga. En mötesvänlig bar. Vi kom överens om att det faktiskt gav en känsla av New York. En bra resa för en kväll. Och absolut prisvärd.

fredag 3 februari 2012

FORMMUSEUM NU

Om vi nu får ett Formmuseum - vilken inriktning ska det i sådana fall ha?
Det var ämnet för en diskussion på Konstfack tillsammans med Formmuseets vänner och en namnkunnig panel.
Delar av panelen: Annica Kvint moderator, Andrea och Simone från Studio Formafantasma i Eindhoven och trendföreläsaren Li Edelkoort.
 Det sas mycket, men jag föll för det som Daniel Charny, (curator of "The Power of making" på V&A museum i London and consultant for content and interpretation for the new Design Museum in London) fokuserade på. Att ett hantverk- och designmuseum måste ha uppgiften att inspirera framtidens skapare och vara ett ställe att göra research på och som ska utbilda både besökare, tillverkare och konsumenter. Designmuseet ska fungera som den kommunikativa bron mellan alla olika grupper. Huset är viktigt men även den internationella kontakten; export och utbyte.
Fokus på det kommunikativa värdet. Undvik virtuella lösningar och nationalismen. Företag måste lockas in.
Efteråt delades DesignNu priset ut till Petra Wahlströms uppfinning Rent Vatten.
Utställningen i Design Hall dominerades av Li Edelkoorts produktion Talking Textiles, intill Fronts Story Wases och Siyazama Project för Edition in Craft.www.designhall.se 

onsdag 1 februari 2012

Seniorbesök hos Jonas

Vi behöver upplysas Cathrine Schück och jag. Så vi har börjat ett mattåg genom storstadens nya restauranger för att smaka på vad kockarna gör. Som första besök rullade vi in på nya Restaurang Jonas www.restaurangjonas.se matbar. Det var grinigt kallt ute och inredningen slog takt med den känslan. C trodde hon kommit in på en SAS-lounge. Fick ett fönsterbord - med kraftigt kallras - så slutet av middagen åts med ytterkapporna på.
Tittade på Restaurangens spännande matupplägg som är listad efter ledord. SYND var ett av dem - undrar hur det smakar. Jag slog till med ett glas Bad Boy istället. Åt tre rätter från Matbarens meny vars text var mer matbeskrivande. En kycklingleverpaté och en tartar på masserad Chile-nöt var mycket njutbara. 
En god jumbotorsk i hummersås, kålblad med potatischips.

Griskinden är nedmonterad. Den kom in som en pyramid...

Tre goda svenska kalla ostar med flortunna bröd och marmelad.






Desserten Citronkräm var helt underbar och annorlunda innovativ.
Tanterna hade lite olika uppfattning om sakernas tillstånd och var mest ense om att inredningen var sorgligt stel. Vi vill känna oss ombonade när vi slår till och går ut för att äta gott.
Prisvärd mat.

Vi hör av oss på FB nästa gång seniorerna rullar vidare om någon vill följa med.

torsdag 26 januari 2012

MÖTET VID BORDET

mellan människa, dekoration, mat och konstnär...
var titeln på "arrangemanget" jag genomförde på blås&knåda igår. Vi pratade om dukningens kulturhistoria, arvet, inspirationen, pieces of conversation. Och vi slutade kring tesen Våga Vägra Vanan.
Till det serverades min morotssoppa och ett gott bröd med spreading...
                        Jag dukade upp med allt vad blås&knådas hantverkare förmådde.
           Och fantastiske Peter Ödegaard/Garbo inredning dekorerade med enkla blommor och blad.

fredag 16 september 2011

BAGAR-MAGNUS IS BACK

Magnus Johansson är tillbaka på banan tillsammans med sin fru Linda!  Den nya lokalen ligger i Hammarby Sjöstad i korsningen av Hammarby-  och Lugnets Allé. Ett öppet bageri och konditori med klassiska svenska bröd och bakverk samt en utbildningsstudio på ovanvåningen.
Och det var fullt spjut från första början.
Magnus är en äkta entusiast som givetvis förespråkar äkta råvaror och från "nära" producenter. Klassiska svenska recept tas här omhand på ett sätt som bara en riktigt skicklig hantverkare kan - tillsammans med bland annat gott smör! www.magnus-johansson.com
     Ankarstocken, en surdegslimpa, har kommit till heders i Magnus och Lindas nya bageri.                   Småkakorna likaså...