fredag 16 september 2011

BAGAR-MAGNUS IS BACK

Magnus Johansson är tillbaka på banan tillsammans med sin fru Linda!  Den nya lokalen ligger i Hammarby Sjöstad i korsningen av Hammarby-  och Lugnets Allé. Ett öppet bageri och konditori med klassiska svenska bröd och bakverk samt en utbildningsstudio på ovanvåningen.
Och det var fullt spjut från första början.
Magnus är en äkta entusiast som givetvis förespråkar äkta råvaror och från "nära" producenter. Klassiska svenska recept tas här omhand på ett sätt som bara en riktigt skicklig hantverkare kan - tillsammans med bland annat gott smör! www.magnus-johansson.com
     Ankarstocken, en surdegslimpa, har kommit till heders i Magnus och Lindas nya bageri.                   Småkakorna likaså...

tisdag 9 augusti 2011

En sista bild från Jokkmokk i juni

Slutklämmen på urfolksveckan i Jokkmokk var att en dvärgbjörk planterades vid sjökanten nedanför lavvun och alla inbjudna vattnade den med vatten som de tagit med från sitt hemland. Här möts folk från tre kontinenter.

måndag 27 juni 2011

Kardemummabullar

Försökte härma Valhallabageriets kardemummabullar - men det gick inte alls. Jo lite kanske... men mera smör människa!
Man förstår att bagerierna har speciella kryddor, ett bra socker och fantastiska ugnar.
Min 20 år gamla Miele är väldigt självständig.

söndag 26 juni 2011

MINNESBILDER

 Kanslisten med etiopisk hatt och Slow Food i Sveriges vVD Britt Olsson organiserar styrkorna.
Samarbetsgruppen som organiserade logistiken på plats: Cristina Gaitan. Nils-Henrik Sikku, Johan Utsi, Fia Kaddik och Ylva Sarri.





Inmarchen i Lavvun med alla delegater. Urfolken representerades av ca 200 människor från 31 länder. Jokksmokksborna hade bjudits in till denna sällsamma invigningskväll när jord från alla hörn blandades, fantastiska sånger och tal hölls och många vackra jojkar jojkades. Ett oförglömligt ögonblick.
                                        





                                         Sofia Jannok jojkade med Dálvvádiskören.



Andäktiga åskådare i färggranna dräkter.

lördag 25 juni 2011

TRADITIONELL KUNSKAP KRING DET GODA, RENA OCH RÄTTVISA


Urfolkens Terra madre-samling i Jokkmokk var oerhört lyckad. Man har hittat en linje i hur att stötta och lära av varandra när det gäller nya arbetssätt urfolken emellan, med utbyte av idéer och erfarenheter och att behålla det goda arvet kring maten, i harmoni med naturen.
I vårt moderna samhälle värderas den ekonomiska förtjänsten högst, så bör det inte vara. Det högsta värdet borde vara naturen, hur vi brukar den påverkar oss alla. 
200 personer från 31 länder fann en gemensam väg, kände igen sig i liknande erfarenheter - goda som dåliga. Läs mer om allt på www.slowfood.sapmi.com

lördag 18 juni 2011

MIN SAMISKE CHEF

Förlåt Fia, jag kan inte snurra på bilder än
Det här är Fia Kaddik, ett kraftpaket från Jokkmokk, min tillfällige samiske chef. Hon har sin arbetskolt på sig. Varje stygn på den har hon sytt själv. Skobanden är ärvda, de vävdes 1824 - men tofsarna fick en uppfräschning i vintras.

VOLONTÄRARBETE FÖR TERRA MADRE

Ett 40-tal volontärer från Sápmi, Sverige och USA och Irland har samlats i vårt kansli i Sameskolans utlånade lokaler, för att förbereda konferensen med 200 Indidgenous Terra Madre delegater från 31 länder. Det viks, bladas, stoppas, glöms, letas, skrivs, affischeras, frågas...
I Sameskolans kök står 4 kockar från kockskolan Utbildning Nord i Över-Torneo och lagar frukost, lunch och middag till ca 50-75 personer under Marianne Björns ledning. Marianne har kört 90 mil runt Jokkmokk och samlat in bidrag till mathållningen för alla oss som volontärarbetar för Slow Food. Nötkött, får, ost, korv, bröd, kakor, grönsaker.
Alla jobbar som grisar... för den goda saken skull att urfolk över hela världen ska finna gemensamma lösningar för att bevara sina goda mattraditioner, ta tillbaka sin förlorade kunskap och lära av varandra.



Nere vid Lavvun har Jokkmokk Mat & hantverksmarknad sakta börjat byggas upp som extraunderhållning.