söndag 3 mars 2013

ÅRETS KOCK

Årets stora gastronomiska händelse har gått av stapeln i Stockholm Waterfront. För oss foodies började det hela med en frukost med kockyrkesanalys av historikern Richard Tellström. Mer info fick vi på trendseminariet som inleddes med att Elena Arzak, från världsberömda familjerestaurangen Arzak i San Sebastian, beskrev sin position och sitt arbete som ledande kock i en nyskapande matvärld.
Hon menade på att man måste vara involverad i sin egen tid och basera influenserna från nya matkulturer med sin egen tradition. Man måste respektera produkterna vilket inte är svårt i Baskien med de fantastiska råmaterialet som levereras från hav, land och bönder. Om kökets kokkonst är levande finns det inga gränser för nyskapande och utveckling. Naturligtvis under förutsättningarna att teamet i köket hela tiden utvecklas och att man hela tiden har en dialog med gästerna. Humor underlättar allt... Det är några av ingredienserna i New Basque Cooking.
Mattrendanalysdrottningen Ingela Stenson från United Minds fortsatte informationen om framtiden  genom påståenden som att det är gästerna som bygger Matsverige. Det är deras värderingar och prioriteringar som gör valen. Bondens nya roll är mer utmejslad som räddare av jorden och den biologiska mångfalden, vårda landskap och föda upp djur. En viktig samhällsnytta - som de kanske inte får riktig ersättning för (mitt tillägg)...
Det nya nordiska köket är en fråga om timing och resursmedvetenhet och en ny grupptillhörighet kring mat har skapats av matnörden/foodie. Hon sa mycket mer men det här lyckades jag snitta ut av ordmassan.
Rickard Nilsson intervjuar Årets kock-general Hanna Halpern.

Vinnare av Årets kock 2013 blev Daniel Räms. Det här är en av hans två rätter: pepparstekt dovhjort med rostad jordärtskocka och jordärtskockskräm, svamp och löksky. Gott va!

Den oefterhärmligt skickliga duon Rickard Nilsson och Anders Dahlbom jobbade som konferencierer hela dagen. Här gör de en initierad intervju av Elena Arzak.

Det fanns många godbitar i juryn. Vad sägs om Mattias Dahlgren, Marcus Aujulay och Melker Andersson.

Prins Carl Philip guidas i juryarbetet av Stefan Karlsson. Elena Arzak förgyllde juryns styrka.www.aretskock.se
Tyvärr kan jag inte berätta något om galamiddagen på kvällen - eftersom jag inte var bjuden. Men det finns mycket att hämta på www.aretskock.se
 

torsdag 7 februari 2013

Matvinklar på Möbelmässan


 Lite exempel på fina saker i Hays monter. Fin handduk i annorlunda hängare och plåtfat i det oändliga.


GREEN ROOM:
är där man kittlar visionerna allra mest. Unga kreatörer från Hantverksskolor i norden och designförslag från jordens alla hörn


Steneby HDK gjorde ett förslag som byggde på att supporta en lokal getfarm www.goatsonfurniture.com
Bland annat denna ostbricka med trådskärare och den mobila försäljnings- och transport cykeln.



Bordsinstallationen Put it on the table ingår i Ung Svensk Forms vandringsutställning. Lilian de Souza har dekonstruerat bekanta objekt och ger möjligheter till nya varseblivningar kring våra serviser. Vackert presenterat!


Har aldrig sett en mer bedårande matlåda. Näverarbete, trä och porslin/plast av Xiaotian Hu från Linnéuniversitetets institution för design.

Roligt på Möbelmässan



Den snyggaste montern med det mest lustfyllda innehållet var danska HAY som representeras av Gulled i Sverige. Framsynta och annorlunda vinklingar på det mesta i hemmet. Från tejprullar till sänglinne och möbler.


Det var ju mycket belysning också och säg den tillverkare som  inte hade lampor i klunga och olika höjder.



Monica Förster har formgivit en kollektion ovala mattor i olika storlekar för Vandra Rugs vävd på både vit och svart varp. 


Oki Sato från designbyrån Nendo, årets Guest of Honor, har gjort denna mobila vilopaus i mässans entréhall. Helt fantastisk.


Resultatet av ett möte mellan tre krafter.  Dels möbelfabrikanten Sundlings i Ödeshög och möbelformgivaren Peter Andersson som ritat skåpen samt 10-gruppen som gjort mönstren. Ingela Håkansson (Frö) längst fram, Birgitta Hahn (Treviso) och Tom Hedqvist (Dublin) längst bak. 


Gert Wingårdh har ritat denna fantastiska handgjorda katedral av plastkort som handknutits ihop, med hjälp av Kustaa Saksi och Sanna Gebeyehu i utställningen Hallo! Anatomy of Communications
 - om jag förstod allt rätt....

Besök på Möbelmässan

Går alltid dit för att se vart vindarna blåser. Det blåser eleganta vindar i år med en stark touche av offentlig miljö.

Jag hittade trendanalytikern Cay Bond i vimlet och vi styrde stegen till Lammhults monter. Slog oss ner i Anya Sebtons "konferens"vänliga och delbara soffa med Anya och stylisten Ursula Wångander. Med den höga ryggen sitter man liksom i en egen värld och sitter man i ett hörn blir det en privat myshörna. Ett bra möte!

onsdag 6 februari 2013

Keerala är speciellt

Keerala är den indiska delstaten som först blev fri, redan 1956, med ett demokratiskt vald kommunistiskt parti och den minst korrupta av Indiens delstater. 50 % är hinduer, 23% muslimer och 19% kristna. Det finns även en judisk befolkning. 93% är läskunniga! En siffra de är ensamma om.
Dessutom är Keerala ett matriarkat med starka traditioner. Många män arbetar i Gulfstaterna för att tjäna bättre.
Det finns få industrier, men man exporterar svartpeppar och andra kryddor, te, kaffe, kokosnötter och cashewnötter. Fisket är betydelsefullt för kustbefolkningen. Turismen är en betydande inkomstkälla med sina stränder och backwaters samt den auyurvediska turismen.
Men det mest storslagna jag slogs av är att man tagit beslutet att FÖRBJUDA PLASTPÅSAR!!!!! Ingen handlare får använda plastpåsar, man hade t.o.m plastpåserazzior när vi var där.
Detta ger chansen till nytänkande. Som det sociala anställningsprogrammet att skapa papperskassar av gamla tidningar. SISP

tisdag 5 februari 2013

En drömlik tillvaro på Somatheeram.

Livet i och ikring Indiens äldsta auyurvediska resort, Somatheeram, i delstaten Kerala.
                 Vi vandrade runt i den grönskande hotellparken. Små fina skyltat visade vägen.
 Många av örterna och växterna som användes i den auyurvediska medicineringen växte omkring oss.
                                       Den mystiska jackfruiten stor som dubbla fotbollar.
Fiskarna drog ut till havs vid 18-tiden, men stannade upp framför templet några minuter för att be.

                         Här låg jag i hängmattan och kollade in solnedgången om kvällarna.
 I soluppgången följde vi fiskarnas tuffa kamp med näten. De drog och drog och drog. I slutet allt med upphetsat med en körsång som hjälp.

        Genom hotellparkens bladverk skymtar det lilla templet som har ett kristet kors som granne.
                                           Det är kvinnorna som sköter försäljningen.
                             Resultatet blev inte mycket, men ropades snabbt ut till försäljning.
                                               Och nu återstår det bara att laga näten.

lördag 26 januari 2013

Ayurvedisk Resort i Keerala, Indien

Somatheeram Ayurvedic Resort
en resa arrangerad av Out of the Box Travel
Det tar 2/3 dygn att ta sig dit - men det är det värt. Det ligger ungefär två timmar från Indiens sydligaste spets med den vackraste sandstranden du kan tänka dig som front mot Arabiska havet och Stilla Oceanen. Det är varmt och det är fuktigt - och det är nästan alltid sol. Härligt för frusna grönvita kroppar från Sverige.
Stranden nedanför oss. Resorten ligger på en höjd vid Chowara beach.



Från restaurangens terass har man en underbar vy över havet.




Ett eget hus med uteplats och hängmatta.











Jag har valt strikta behandlingar för trött kropp, onda höfter och "slimming"! Det tar upp halva dan och innebär totalfokusering på sig själv i ganska avskärmad miljö från det övriga indiska samhället.

Men jag söker mig ut ibland, gör lite utflykter, vandrar på byns gata, shoppar blusar och smycken och följer fiskarnas slit på stranden.

Sanjoo tar oss med till en indisk familj för att njuta av en sydindisk måltid.

Anita lagar en otroligt god middag åt oss. Vi fick njuta av fem rätter, detta är den tredje.






Vi tar en båttur genom kanalerna i det s.k. Backwaters.

Jag besöker deras egen ayurvediska medicintillverkning där hemliga dekokter puttrar i de här stora kärlen.