Ett av sommarens roligaste projekt. Att tillreda en barock-måltid.
Jag
letade och läste och sökte fakta och försökte. Det är inte lätt att
kopiera mat från 1600-talet. Särskilt som de flesta människor på den
tiden var oerhört fattiga och huvudsakligen levde på gröt.
Bröd var en annan basvara, även i finare hem. Man drack allt annat än vatten som oftast var förorenat.
Svagdricka bryggdes, så småningom kom andra starkvaror.
Jag beslöt mig för att göra en barock meny anpassad till 2000-talet. Först gick jag till
Pernilla, min lokala ekoodlare på
Gröna Rosendal, och kollade in vilka passande grönsaker hon kunde erbjuda.
|
Alla de här grönsakerna har förankring bakåt i tiden. Persilja, kål, lök, morot, rödbeta, kålrabbi, palsternacka. Pernilla dukade upp min beställning på läckrast tänkbara sätt. |
|
|
Hemmet dekorerades med grönsaker och andra fynd. | | |
|
|
Kronärtsskockor och vindruvor inspirerade från dåtida målningar. |
|
Barocka tilltugg till svagdrickan när alla samlas. Torkad skinka, älgkorv, valnötter, prästost. |
|
Melon, marinerade rödbetor och hårt bröd. |
|
Rotfruktspytt serverade i kålskål, rödbetor, viltkorvar, kräftor, rågbröd, andbröst i gräddsås, gravad filé med dressing. Till efterrätt serverades skånsk äppelkaka. Allt detta, kanske tillrett på andra sätt, kunde du hitta på ett matsalsbord hos en bättre förmedlad familj för 400 år sedan. |
|
Vi dukade upp på veranden med ett partytält som vind- och sol/regnskydd. |
|
|
|
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar