onsdag 12 december 2012

Om Matens betydelse - på Armémuseum

Utställningen Mat för en hel armé på Armémuseum www.armemuseum.se
ger en annorlunda och kanske ny syn på krigandet genom tiderna. Maten och logistiken har en stor betydelse i krig, den är både nödvändig och ett strategiskt vapen. Genom årtusenden har man krigat med mat om mat - men det går inte att föra krig utan mat. Koktrossar, transportvagnar, stora kärl har forslats fram för att mätta 1000-tals soldater. Och var hittar man råvaror då? Jo i de bördiga områdena och det är där de större slagfälten legat. Där maten fanns.
Hur bakade man bröd till 20000 man under 30-åriga kriget? Hur transporterar man kött till en hel armé?
Det är många svar om maten och mättnadens utveckling (och svält) man får mellan montrarna på Armémuseum. Det är personalen på museet som kommit med idén om att göra en utställning av alla föremål man hade i sina samlingar som är relaterade till mat.

Rejäla doningar för baket. 170 föremål finns presenterade i montrarna enligt sex olika teman.

Pots and pans och kistorna de transporterades i. Alla detaljer finns med, från 1600-talet tills i dag.
Det är en inspirerande och rolig utställning som ni inte får missa. Kanske något för ledigheterna - med hela familjen. Alla kan ha roligt här.  Jag hade ivarjefall oerhört roligt.
Sen kan man gå hem och ha roligt om man köpt med sig Armémuseums årsbok 2012 Mat & Krig.
Eller någon annan rolig present från deras butik. Smycken, tennsoldater, marschmusik...
Hela december är det gratis inträde. Och på torsdagar kl 13 är det visning av utställningen.  Restaurang Borggården finns att tillgripa när nutida mat är åtrådd. Öppet hela veckan. 

Inga kommentarer: