tisdag 24 april 2012

Resa till Sicilien

I fyra dar svischade jag runt det nordvästra hörnet av Sicilien för att reka inför kommande vandring/mat/kultur resor dit. Vilket fantastiskt landskap! Kulturer från jordens alla hörn ligger som grund för öns historia och matminnen. Trapaniområdet ska tillhöra öns bördigaste del och vinrankorna  står i givakt kilometervis. Bergssidorna blommade bland ljusgrönskande fält. Vardagen är slitsam för sicilianaren. Man skapar underverk av det lilla. Man vårdar sin lilla plätt, sina råvaror och traditioner. Och matlagarna är skickliga på att variera smakerna.
Jag kan inte minnas att jag känt sådana genuina smaker av t.ex. salladssorterna jag åt. De var inte beska, alla hade en egen mild smak - något som jag inte minns att jag känt förut.
Pastan är viktig. Citrusfrukterna också - de blommade nu, samtidigt som träden bar frukt. Fisk och skaldjur ingår i många skepnader. Det finns mycket att undersöka på Sicilien.
Meddela gärna om ni skulle vara intresserad av att följa med på en resa.
Veckans marknad. Det är tid för kronärtskockor. Några av deras auberginer ser ut som ljuslila små pumpor. Sicilien har en egen sort zucchini som är långsmal. Och apelsinerna!!!! Vilka smaker och vilken mild sötma.

Inga kommentarer: