fredag 27 april 2012

Vad gör jag på Gastro Nord?


Jo jag lyssnar på Daniel Fritzdorf, projektledare för GN som bl.a. beskriver att politiken klivit in i gastronomin. Matlandet Sverige  tar sig an både i skola, vården och turist- och restaurangnäringen. Fredrik Eriksson sammanfattar de nordiska framgångarna i matsammanhang som gott samarbete mellan länder, arrangörer, sponsorer och kockar. Årets kock gör i år upprop för att hitta kvinnliga kockar att satsa på i tävlingssammanhang.
Mikael Mölstad, vinkännare och här samtidsbeskrivare, gör en snabb genomgång av mat och drycktendenser i vårt avlånga land. Han kan ju det där som en av initiativtagarna till Whiteguide.
Han beskrev dagens restaurangbesök som både emotionella och intellektuella rena smakupplevelser där råvaran får tala för sig och dagens viner har rena druvsmaker. Jag uppfattade några av hans sammanfattande ord som:  historisk matlagning och viner från gamla ursprung, välhängt kött från gamla djur, det rökiga - bacon är stort, surf & turf, naturen på bordet och naturliga viner utan tillsatser (förutom svavlet), lättare viner, sherryn kommer tillbaka (!) och massor med cider.
Det är roligt att lyssna på så vältaliga herrar. De ser och upplever så mycket och de sammanfattar så bra.
Sedan promenerade jag gång upp och gång ner, årets mässa kändes gigantiskt - sprang fort förbi Allergitorget... och tycker synd om alla berörda som måste hitta rätt bland alla sorters disktekniker, köksutrustningar och kaffepresentatörer.
Bäst tyckte jag om Svenskt kötts nya styckningsplancher.

Inga kommentarer: