söndag 3 mars 2013

FOODSESSION MED GASTÓN ACURIO

Jag har varit på en fantastisk foodsession med en av världens mest erkände matvisionär. Det är Gastón Acurio från krogen Astrid&Gastón i Lima, Peru. Han är på besök i Sverige för att motta restaurangguiden White Guides utmärkelse White Guide Global Gastronomy Award.
Han har gjort sig känd för att ha "återskapat" det peruanska köket och bjuder på typiska peruanska rätter på ett modernt och attraktivt sätt.  
Gastón intervjuas av Electrolux Markus Örnmark.
Mis en place för ceviche med fyra olika smaker.
Gastón kom hit med sju kockar som beskrev och visade sin kokkonst.

Första smakprovet var en orginalperuansk ceviche. Hälleflundra marinerad i lime och chile och till det två sorters majs och sötpotatis.


Här steks nationalrätten marsvin på Electrolux Grand Cuisines nya förkromade stekhäll.


Årets kock-vinnaren Daniel Räms serverade oss några desserter efter de peruanska smakbitarna. En choklad- och morotsmousse med många bra smakämnen och knusprigheter serverades i en pytteliten blomkruka.



Lars Peder Hedberg, entreprenör inom svensk gastronomi (bland mycket annat) och hjärnan bakom White Guide reflekterar över Gastons mattankar och arbete. 
Gastón Acurio är världsberömd som kulinarisk visionär och för att han "återupptäckt" den peruanska köket och återskapat det på ett modernt och attraktivt sätt. Han driver sedan 1994 sin krog Astrid & Gastón i Lima, Peru tillsammans med sin hustru. Har sedan dess skapat många franchisekrogar i Latinamerika och Madrid.
Anledningen till att han är i stan är White Guide Gala, som hyllar Sveriges bästa restauranger och främsta branschpersonligheter. Han är tiidelad White Guides Global Gastronomy Award.
Han har kommit hit med sju kockar, journalister och filmteam. Och förutom den foodsession som jag fick delta i på Electrolux professionella kök Grand Cuisine kommer han också att gästspela hos Mattias Dahlgren.
Gastóns inställning till mat har med råvarorna att göra och hur att behandla dem. Peru har ett varierat klimat med många säsonger beroende på hav, berg, dal, kyla och värme. Invandringen från Spanien, Japan, Kina och Italien har gett många smaksensationer till enkla råvaror. Men med kärleksfull respekt till maten skapar han nya rätter på gamla recept med modern twist.
Vi bjöds på ceviche (rå fisk snabbmarinerad i lime och chili) i många former och en fantastisk fiskgryta.

ÅRETS KOCK

Årets stora gastronomiska händelse har gått av stapeln i Stockholm Waterfront. För oss foodies började det hela med en frukost med kockyrkesanalys av historikern Richard Tellström. Mer info fick vi på trendseminariet som inleddes med att Elena Arzak, från världsberömda familjerestaurangen Arzak i San Sebastian, beskrev sin position och sitt arbete som ledande kock i en nyskapande matvärld.
Hon menade på att man måste vara involverad i sin egen tid och basera influenserna från nya matkulturer med sin egen tradition. Man måste respektera produkterna vilket inte är svårt i Baskien med de fantastiska råmaterialet som levereras från hav, land och bönder. Om kökets kokkonst är levande finns det inga gränser för nyskapande och utveckling. Naturligtvis under förutsättningarna att teamet i köket hela tiden utvecklas och att man hela tiden har en dialog med gästerna. Humor underlättar allt... Det är några av ingredienserna i New Basque Cooking.
Mattrendanalysdrottningen Ingela Stenson från United Minds fortsatte informationen om framtiden  genom påståenden som att det är gästerna som bygger Matsverige. Det är deras värderingar och prioriteringar som gör valen. Bondens nya roll är mer utmejslad som räddare av jorden och den biologiska mångfalden, vårda landskap och föda upp djur. En viktig samhällsnytta - som de kanske inte får riktig ersättning för (mitt tillägg)...
Det nya nordiska köket är en fråga om timing och resursmedvetenhet och en ny grupptillhörighet kring mat har skapats av matnörden/foodie. Hon sa mycket mer men det här lyckades jag snitta ut av ordmassan.
Rickard Nilsson intervjuar Årets kock-general Hanna Halpern.

Vinnare av Årets kock 2013 blev Daniel Räms. Det här är en av hans två rätter: pepparstekt dovhjort med rostad jordärtskocka och jordärtskockskräm, svamp och löksky. Gott va!

Den oefterhärmligt skickliga duon Rickard Nilsson och Anders Dahlbom jobbade som konferencierer hela dagen. Här gör de en initierad intervju av Elena Arzak.

Det fanns många godbitar i juryn. Vad sägs om Mattias Dahlgren, Marcus Aujulay och Melker Andersson.

Prins Carl Philip guidas i juryarbetet av Stefan Karlsson. Elena Arzak förgyllde juryns styrka.www.aretskock.se
Tyvärr kan jag inte berätta något om galamiddagen på kvällen - eftersom jag inte var bjuden. Men det finns mycket att hämta på www.aretskock.se