fredag 27 april 2012

Vad gör jag på Gastro Nord?


Jo jag lyssnar på Daniel Fritzdorf, projektledare för GN som bl.a. beskriver att politiken klivit in i gastronomin. Matlandet Sverige  tar sig an både i skola, vården och turist- och restaurangnäringen. Fredrik Eriksson sammanfattar de nordiska framgångarna i matsammanhang som gott samarbete mellan länder, arrangörer, sponsorer och kockar. Årets kock gör i år upprop för att hitta kvinnliga kockar att satsa på i tävlingssammanhang.
Mikael Mölstad, vinkännare och här samtidsbeskrivare, gör en snabb genomgång av mat och drycktendenser i vårt avlånga land. Han kan ju det där som en av initiativtagarna till Whiteguide.
Han beskrev dagens restaurangbesök som både emotionella och intellektuella rena smakupplevelser där råvaran får tala för sig och dagens viner har rena druvsmaker. Jag uppfattade några av hans sammanfattande ord som:  historisk matlagning och viner från gamla ursprung, välhängt kött från gamla djur, det rökiga - bacon är stort, surf & turf, naturen på bordet och naturliga viner utan tillsatser (förutom svavlet), lättare viner, sherryn kommer tillbaka (!) och massor med cider.
Det är roligt att lyssna på så vältaliga herrar. De ser och upplever så mycket och de sammanfattar så bra.
Sedan promenerade jag gång upp och gång ner, årets mässa kändes gigantiskt - sprang fort förbi Allergitorget... och tycker synd om alla berörda som måste hitta rätt bland alla sorters disktekniker, köksutrustningar och kaffepresentatörer.
Bäst tyckte jag om Svenskt kötts nya styckningsplancher.

tisdag 24 april 2012

Resa till Sicilien

I fyra dar svischade jag runt det nordvästra hörnet av Sicilien för att reka inför kommande vandring/mat/kultur resor dit. Vilket fantastiskt landskap! Kulturer från jordens alla hörn ligger som grund för öns historia och matminnen. Trapaniområdet ska tillhöra öns bördigaste del och vinrankorna  står i givakt kilometervis. Bergssidorna blommade bland ljusgrönskande fält. Vardagen är slitsam för sicilianaren. Man skapar underverk av det lilla. Man vårdar sin lilla plätt, sina råvaror och traditioner. Och matlagarna är skickliga på att variera smakerna.
Jag kan inte minnas att jag känt sådana genuina smaker av t.ex. salladssorterna jag åt. De var inte beska, alla hade en egen mild smak - något som jag inte minns att jag känt förut.
Pastan är viktig. Citrusfrukterna också - de blommade nu, samtidigt som träden bar frukt. Fisk och skaldjur ingår i många skepnader. Det finns mycket att undersöka på Sicilien.
Meddela gärna om ni skulle vara intresserad av att följa med på en resa.
Veckans marknad. Det är tid för kronärtskockor. Några av deras auberginer ser ut som ljuslila små pumpor. Sicilien har en egen sort zucchini som är långsmal. Och apelsinerna!!!! Vilka smaker och vilken mild sötma.