måndag 27 juni 2011

Kardemummabullar

Försökte härma Valhallabageriets kardemummabullar - men det gick inte alls. Jo lite kanske... men mera smör människa!
Man förstår att bagerierna har speciella kryddor, ett bra socker och fantastiska ugnar.
Min 20 år gamla Miele är väldigt självständig.

söndag 26 juni 2011

MINNESBILDER

 Kanslisten med etiopisk hatt och Slow Food i Sveriges vVD Britt Olsson organiserar styrkorna.
Samarbetsgruppen som organiserade logistiken på plats: Cristina Gaitan. Nils-Henrik Sikku, Johan Utsi, Fia Kaddik och Ylva Sarri.





Inmarchen i Lavvun med alla delegater. Urfolken representerades av ca 200 människor från 31 länder. Jokksmokksborna hade bjudits in till denna sällsamma invigningskväll när jord från alla hörn blandades, fantastiska sånger och tal hölls och många vackra jojkar jojkades. Ett oförglömligt ögonblick.
                                        





                                         Sofia Jannok jojkade med Dálvvádiskören.



Andäktiga åskådare i färggranna dräkter.

lördag 25 juni 2011

TRADITIONELL KUNSKAP KRING DET GODA, RENA OCH RÄTTVISA


Urfolkens Terra madre-samling i Jokkmokk var oerhört lyckad. Man har hittat en linje i hur att stötta och lära av varandra när det gäller nya arbetssätt urfolken emellan, med utbyte av idéer och erfarenheter och att behålla det goda arvet kring maten, i harmoni med naturen.
I vårt moderna samhälle värderas den ekonomiska förtjänsten högst, så bör det inte vara. Det högsta värdet borde vara naturen, hur vi brukar den påverkar oss alla. 
200 personer från 31 länder fann en gemensam väg, kände igen sig i liknande erfarenheter - goda som dåliga. Läs mer om allt på www.slowfood.sapmi.com

lördag 18 juni 2011

MIN SAMISKE CHEF

Förlåt Fia, jag kan inte snurra på bilder än
Det här är Fia Kaddik, ett kraftpaket från Jokkmokk, min tillfällige samiske chef. Hon har sin arbetskolt på sig. Varje stygn på den har hon sytt själv. Skobanden är ärvda, de vävdes 1824 - men tofsarna fick en uppfräschning i vintras.

VOLONTÄRARBETE FÖR TERRA MADRE

Ett 40-tal volontärer från Sápmi, Sverige och USA och Irland har samlats i vårt kansli i Sameskolans utlånade lokaler, för att förbereda konferensen med 200 Indidgenous Terra Madre delegater från 31 länder. Det viks, bladas, stoppas, glöms, letas, skrivs, affischeras, frågas...
I Sameskolans kök står 4 kockar från kockskolan Utbildning Nord i Över-Torneo och lagar frukost, lunch och middag till ca 50-75 personer under Marianne Björns ledning. Marianne har kört 90 mil runt Jokkmokk och samlat in bidrag till mathållningen för alla oss som volontärarbetar för Slow Food. Nötkött, får, ost, korv, bröd, kakor, grönsaker.
Alla jobbar som grisar... för den goda saken skull att urfolk över hela världen ska finna gemensamma lösningar för att bevara sina goda mattraditioner, ta tillbaka sin förlorade kunskap och lära av varandra.



Nere vid Lavvun har Jokkmokk Mat & hantverksmarknad sakta börjat byggas upp som extraunderhållning.

FÖRSTA KVÄLLEN I JOKKMOKK

Efter timmar i Samernas skollokaler och sortering av papper, pärmar, badges, pluppmarkeringar och indelning av 200 delegater  till lunch och middag på fem restauranger i stan (Gaskas, Gästis, Jokkmokk hotel, Viddernas hus och  restaurangen i samemuséet Ájtte) under tre dagar - behövde vi koppla av!
På restaurang Gaskas spelade Evighetens orkester http://www.myspace.com/evighetensorkester! En njutning för förvirrad hjärna.

Vid 12-tiden gick vi hem i midnattssolens sken.

torsdag 16 juni 2011

Slow Food information i Moderaternas Kulturblogg

Nog är jag lite stolt över att ha fått M att berätta knusprigt sakligt om Terra Madre i Jokkmokk.
Samerna som samlar jordens urfolk för att jämföra sätt i hur att förvalta moder jord och vad vi kan lära av varandra.
Idag har det kommit ett hundratal delegater från Asien, Sydamerika, Nordamerika, Australien....I morgon börjar första konferensen och på kvällen stor invigningsceremoni i storkåtan med lokal prägel.

onsdag 15 juni 2011

URFOLKSKONFERENS I JOKKMOKK

Nu är jag här för att följa ett intressant SlowFood/Terra Madre event.
Urfolk från hela världen hart samlats i Jokkmokk mellan 17-19 juni för att utbyta erfarenheter kring mat och klimat och hur att nyttja kunskaperna kring naturresurserna och minnas arvet.
 www.slowfood.sapmi.com
Minst 300 pers har anmält sitt intresse! Själv arbetar jag som volontär och är i planeringsstadiet för att ta emot alla dessa - under behärskade former. Återkommer i ärendet.

Lägg till bildtext
Vid sjön Dálvvádis, nedanför Jokkmokks hotell har en storkåta byggts upp som samlingspunkt. Intill kommer en mat- och hantverksmarknad att hållas.

måndag 13 juni 2011

SHUKT BRA SUSHI

ojojoj! En överraskande höjdare är ett besök på Råkultur i Stockholm, sambo med Esperanto www.esperantorestaurant.se på Kungstensgatan 2. Personligt tolkade sushibitar i olika antal och mycket annat. Njut på uteserveringen så här dags! Jaja jag vet att jag är lite sen i den här upptäckten, men så blir det ibland.

Lägg till bildtext
 En rykande grann sashimi tuffade in till en i sällskapet.