måndag 17 februari 2014

Nina x Anders x Pelle = N.A.P@Opris



Tre strävsamma profiler från det första Café Opera, som jag inte ens vill tänka på hur länge sedan det var, har bestämt sig för att ta upp samarbetet igen. Med Operakällaren - i huset, fast intill Bakfickan, och sedan till höger. Där gamla butiken låg...
Där har Nina von Krusenstierna, Anders Gunnarsson och Pelle Unger öppnat nytt. Lokalen är mysigt inredd, det känns som ett välkomnande vardagsrum fast med en bar i fonden. Härliga färger och ändå diskret. N.A.P@Opris är det lite omständliga namnet. Det slutar väl med att man säger Napp...
Första dagen satt jag där och njöt av att träffa alla välbekanta ansikten. En läcker liten laxsashimi svept i sesamolja slank ner. Och sedan en smaksatt crème brûlée. Maten komponeras naturligtvis tillsammans med Stefano Catenacci.

torsdag 13 februari 2014

BOCUSE D'OR EUROPE - kock EM

Europas mest prestigefyllda kocktävling kommer att hållas i Stockholm 7-8 maj - Bocuse d'Or Europe.
Stockholm Stad och Gastronomi Sverige bjöd in på presentation av tävlingen, vad som ska lagas och av vilka. Hederspresidenten Mathias Dahlgren höll i taktpinnen tillsammans med projektledaren Frida Rönnlund.
Tjugo kockar från lika många länder ska laga två rätter under fem och en halv timme för tolv personer. Det som ska tillredas efter konstens alla regler är svenska huvudråvaror som fisk Sej, ostron från Grebbestad och blåmusslor från Mollösund. Köttet är svensk unggris från Havor gård på Gotland.
Tävlingen som är ett kval till kock VM i Lyon nästa år och som då bara heter Bocuse d'Or.

Mathias Dahlgren vann Bocuse d'Or 1997. I bakrunden intervjuas Tommy Myllymäki som tävlar för Sverige. 



Jag haffade Henrik Norström som är president i Svenska Bocuse d'Or Akademien och svensk juryrepresentant på tävlingsdagarna


Fredrik Eriksson är tävlingsansvarig i Bocuse d'Or Europe.


onsdag 12 februari 2014

ÄPPELMUST med smaker på hög nivå

 Magnus Svensson, som är sommelier, har utnyttjat sin känsliga smakpalett till något helt unikt och svenskt. Han har tagit sina kunskaper från vinvärlden och omvandlat den till svenska äppelodlingar och har påvisat att specifika områden i Sverige, med unika lägen och jordmåner, gör att lika äppelsorter smakar olika. Och att väderförutsättningar och tiden för plockning ytterligare påverkar smakbildningen i den speciella äppelsorten. På precis samma sätt som vindruvor påverkas av terroir och klimatzoner.
Magnus har hållit på sedan 2008 med Äppelmusterna i företaget Gastronomigruppen och det som drivit honom är att försöka få fram en alkoholfri produkt av hög kvalitet som man ska kunna njuta av som läskande drink eller som körbart dryckesalternativ till maten eller osttallriken eller under en hel måltid.
Vi testare fick smaka på de flesta årgångarna han tagit fram och flertalet äppelsorter. Sammanlagt blev det 18 provglas av ypperlig äppelmust, från äppelsorter som Gravensteiner, Signe Tillisch, Ingrid Marie, Cox Orange och Åkerö. De har växt på Österlen, Bjäre, Vätterbranten och i Sörmland. Alla äpplena är handplockade av Magnus och kollegan Conny Holmlund och deras fruar och barn. Förra året plockade de 10 ton tillsammans!
Av ett kilo äpplen blir det ca 50% råmust som går igenom proceduren: rivning, pressning, filtrering, klarning, pastörisering, lagring och buteljering.
Än så länge säljs produkten till restauranger och grossister och några ICA Kvantum. Systembolaget (art nr SB 1863. 38 kr) har tagit in en Ingrid Marie must från nordvästra Skåne i sitt sortiment. Samt nyligen en Cox Orange.
Magnus Svensson höll en professionell provning av Gastronomigruppens äppelmuster x 18. Spännande smaker gav blandningar gjorda av olika äppelsorter. Cuvée augusti, gjordes på äpplen plockade på Österlen, Cuvée september plockades de på Bjärehalvön och Cuvée oktober kom från Vätterbranten. 

Här fick vi pröva två muster på Signe Tillisch, en gjord på äpplen från nordöstra Skåne och en från Blekinge. Två Ingrid Marie från nordvästra Skåne och Vätterbranten och en Cox Orange från Förslöv. Till det bjöds en pastej gjord på utvalda delar av gris på grillat bröd med körvel och cornichon från Restaurangakademiens kockar. Ett ypperligt möte.

måndag 10 februari 2014

VÄSTERBOTTEN PÅ CATWALKEN

I 24 år har Västerbottenskafferiet gästspelat under en månad på Grand Hotels Veranda. Ella Nilsson har pratat för välhanterade råvaror från Västerbotten i hela sitt liv. Det är hon tillsammans med landstinget som enträget jobbat för att vi ska få smaka på sill, strömming, ost, sik, röding, ren, älg, mandelpotatis och många små goda bär med västerbottnistkt ursprung.
Ella Nilsson var en av de första tv-kockarna om ni minns. Varje januari i 24 års tid har hon bjudit på västerbottendelikatesser på Grands Veranda.

Sammanlagt 43 rätter presenteras på buffén. Det här är bara laxdetaljen... Jag tror att jag lyckades testa 40...

Ljuvliga desserter! Blåbär, hjortron, lingon...


OSTFESTIVALEN på Nordiska museet

Två dagar med information, presentation och tävlingar kring svenska ostar.



Vi är många som hoppas på att Ostfestivalen återkommer nästa år.

söndag 9 februari 2014

ÅRETS ÅRETS KOCK - en tävling för professionella matlagare

Det är ett av Mat-Sveriges stora ögonblick. En möjlighet att mötas. Att utbildas. Och berikas.
Det visas, pratas, seminarias, testas, bjuds och pratas. Tävlingen är svår och har pågått i flera månader av deltävlingar i hela landet. Jag trivs. Och jag lär mig. Och fascineras av vilken oerhörd kunskap alla dessa unga, hårt slitande kockar har.
Arla presenterar en ny ost och Roland Persson (ÅK 1990) skär upp smakbitar av Borgholm. Osten är framtagen från två ölandsgårdars sommarmjölk, lagrad i ca 10 månader i Borgholms slottsruins källare. Och den är god! Gyllengul och lite blommig med en behaglig styrka.

 Arla presenterade också ett nytt svenskt smör med inbakade kristaller av havssalt som kommer att säljas i butiker fr.o.m vecka 7.

Svenskt kött presenterade en ny nationell klassificeringsskala för svenskt nötkött. Fem klasser: 1. Ingen marmorering, 2. begynnande marmorering, 3. marmorerat, 4. väl marmorerat och slutligen klass 5. mycket marmorerat.
Ett sätt att bemöta efterfrågan på och underlätta valet av kvalitetskött.

Electrolux bjöd in till sitt proffsiga kök, i vilket Tom Sjöstedt tillredde en läcker Lilla Ego-meny till gästerna.

Så tackar man Årets kock generalen när man vunnit! 24-årige Filip Fastén från Restaurang Franzén. FFF!

LAPP PÅ LAPP

Designgalleriet har rullat ut Note Design Studios skapelse av Växbo lin. Åkerlapp är skapat som något nytt utifrån en gammal hantverkstradition av återbrukat linne. Lagat och lappat i vackra vävningstekniker med färger som påminner om ett jordbrukslandskap.
 Utställning under februari månad.

MÖBELMÄSSA UR EN FOODIES ÖGON

Lite glimtar från vad jag såg på årets möbelmässa som har matanknytning:
Hanterligt diskställ från Delica

Barnstol att växa i av Peter Opsvik, Twelve.

Jonas Wagells ta-bestick, Twelve.

Byarums snygga soptunnor och trädgårdskrukor.

Ett begåvat förslag på en etta med "allt" på endast 14 kvm i Greenhouse.
Min allmänna favorit från Greenhouse - smyckeskåp
En annan förvaringsfavorit från A2.


torsdag 6 februari 2014

EN USEL BLOGGARE

Jag är en dålig bloggare. Mycket dålig! Rent av usel!
Och jag vill ju så väl. Vara så duktig som bara en prestationsprinsessa kan.
Hela hösten gick utan att ett ord skrevs...  så nu blir det ett litet sammandrag:
   Jag hade ju återkommande tänkt skriva om vår vinklubb...
Vinklassen tar en druva i taget, från hela vinvärlden och sedan lagar någon en rätt som passar till druvans saft. Så avnjuter vi mat, vin och kanske något sött till kaffet.

En kväll gick jag ut från nya krogbaren Pharmarium, i Gamla Stan (som bjöd på roliga drinkar och strålande mat) och då lyste det så här varmt från Grillska husets Matbod och intilliggande Bageri.

Den otroligt roliga SMÖRnördsfördjupningen och tester på Restaurangakademien, anordnad av MAJO.

En resa till California med konst som tema, i november. Här sitter gruppen på terassen till De Youngs museum, precis framför Osher sculpture park. På kvällen var det öppning av Zorn-utställningen på Legion of Honor museet. Att besöka dessa två museer är bara det värt en resa till San Francisco.

Farmers Market på lördagar i the Ferry building är ett underhållande måste.

Hantverk och konst från södra Kalifornia, The Huntington Gallery i Pasadena, Los Angeles.
Tillbaka till verkligheten! Storstaden Stockholm bjuder på roliga nyheter. Multikonstnären Peter Nordin lägger till ytterligare en matupplevelse till sitt krogimperium. Wienercaféet på Biblioteksgatan. En snygg inrättning med bara goda saker att sätta tänderna i. Marmordisken dukar upp nya godsaker alltefter att dagen går. Frukost, lunch, kaffe, te, after work, middag, supé, bageri, konditori, take away - från bittida till sent.
 Åhlens pressvisade många godbitar i somriga färgställningar för den köks- och matintresserade.

ÄNTLIGEN! OCH HURRA! vi har fått en fin stor välsorterad kötthandlare i mina kvarter. Lennart & Bror, på Birger Jalsgatan 83, mellan Odengatan och Surbrunnsgatan. De säljer allt möjligt av det goda. De lagar luncher. Fixar take-away. De ordnar provningar och undervisar om det mesta som har med kött att göra!
Ett annat ställe värt ett HURRA är Lilla Ego på Västmannagatan 69. Nyöppnat av två Årets kock-vinnare med en krog/matfilosofi fylld av kunskap, kärlek och humor. Jag föll för Grönsakskärlek! Men man vet aldrig, menyn ändras hela tiden, beroende på humör, att det är slut eller att man hittat något bättre.
I mellandagarna tog jag mig en skogspromenad. Och se! Det räckte till en svampmacka.

Jag planerar ett nytt liv! Jag utbildar mig till Zon terapeut på Axelsons i Stockholm. Det här är en bild från senaste lektionen - öronakupunktur! Helt otroligt fascinerande. Och berikande. Kroppen och örat var som nytt efter den här behandlingen. Fortsättning följer.
Tack för den här gången!