fredag 31 augusti 2012

På väg till MATFESTEN I SKELLEFTEÅ

Jag åkte dit med ett antal kolleger och blev omedelbart slussad till Burträsk. (Burträsk uttalas som Stockholm och inte som i reklamfilmen där reklambyrån tror att det uttalas Burträsk...).
Vägen från flygplatsen till Burträsk är fylld av orter som vår författarelit har som hemorter. Jag föreslog att de skulle ordna en författarsafari. Men vi var där på "matsafari". Och det med råge!
Egen tapet
Först besökte vi då Västerbottensosts besökscenter www.vasterbottensost.com där man på 80000 liter mjölk producerar 400 ostar per dag.
Mjölken kommer från traktens kor, mest SLB och SRB ras och få fjällkor och jersey.
De ostar som görs idag kan ätas nästa jul.
I entrehallen finns en café-restaurang med försäjning av ost.
I salen bakom den presenteras Västerbottensostens historia snyggt och intressant.

Osten finns i olika förpackningar och i olika styrka. Jag föll för deras extralagrade - tillsammans med en torkad mjukkaka från Kåge-kakan.
Ostmästare Tomas Rudin och lageransvarige och ostbedömare på lagret i Ånäset, Ola Larsson, slussade oss genom mejeriet.
Skyddskläder på.

Efter att mjölken har utsatts för syrakultur, vila, löpe och omrörning med knivar ser det ut så här.
Vasslan silas ifrån.
Därpå läggs massan i de här formarna med fin linneduk i och så pressas och vänds massan efter konstens alla regler, placeras i saltlake i några dygn för att sedan föras till lagret i Ånäset, torkas och parafineras.
Vi fick smaka en oförglömlig västerbottensost-parfait med blåbärssås som avslutning.

fredag 24 augusti 2012

Oförglömligt sommarminne

Mellan regnskurarna tog jag mig till Nyköpings bästa vattenhål, Hellmans café. Och se vad fick jag syn på! Jo en liten jeansbak med två (2!) oumbärliga attiraljer.

Snusdosehölster! (Intill telefonväskan.) Absolut umbärliga.

fredag 17 augusti 2012

MITT TÅRTFAT OCH MAGDALENAS TÅRTA

Hittade bilderna - de mer eleganta vill säga. Av mitt designade tårtfat som Ebba von Wachenfeldt skapat. Magdalena är förresten mitt andra namn. Idén utgår från ett homage till Magdalena Forsberg som jag beundrar stort. Med den isblå snön och ett skidspår över den krispiga ytan. Munnarna ska påminna om Maria Magdalena som ibland kallas för synderskan. Röda munnar och njutning kan ibland ses som syndigt. Men också påminna om att man ätit mycket goda röda bär...
 Jag ville göra ett "fyrkantigt" tårtfat för att kunna använda det till tårtor som man gör från ugnsplåt. Den trickiga designfrågan löste Ebba elegant genom att skära till det runda fatet och nu får det plats med en dubbelvikt tårta.
Här har ni Magdalena-tårtan. En tårta med mandelsmakande bottnar med maräng över - i dubbel bemärkelse. Fyllningen är citronsmakande med mycket färska bär.
Med ett mått tog jag ut en liten bakelse i mitten och satte en ljushållare där istället. Bakelsen serveras till namnsdagsbarnet, så kan övriga gäster kalasa på tårtan senare.
Vill ni ha receptet är ni välkomna att höra av er.