fredag 3 februari 2012

FORMMUSEUM NU

Om vi nu får ett Formmuseum - vilken inriktning ska det i sådana fall ha?
Det var ämnet för en diskussion på Konstfack tillsammans med Formmuseets vänner och en namnkunnig panel.
Delar av panelen: Annica Kvint moderator, Andrea och Simone från Studio Formafantasma i Eindhoven och trendföreläsaren Li Edelkoort.
 Det sas mycket, men jag föll för det som Daniel Charny, (curator of "The Power of making" på V&A museum i London and consultant for content and interpretation for the new Design Museum in London) fokuserade på. Att ett hantverk- och designmuseum måste ha uppgiften att inspirera framtidens skapare och vara ett ställe att göra research på och som ska utbilda både besökare, tillverkare och konsumenter. Designmuseet ska fungera som den kommunikativa bron mellan alla olika grupper. Huset är viktigt men även den internationella kontakten; export och utbyte.
Fokus på det kommunikativa värdet. Undvik virtuella lösningar och nationalismen. Företag måste lockas in.
Efteråt delades DesignNu priset ut till Petra Wahlströms uppfinning Rent Vatten.
Utställningen i Design Hall dominerades av Li Edelkoorts produktion Talking Textiles, intill Fronts Story Wases och Siyazama Project för Edition in Craft.www.designhall.se 

onsdag 1 februari 2012

Seniorbesök hos Jonas

Vi behöver upplysas Cathrine Schück och jag. Så vi har börjat ett mattåg genom storstadens nya restauranger för att smaka på vad kockarna gör. Som första besök rullade vi in på nya Restaurang Jonas www.restaurangjonas.se matbar. Det var grinigt kallt ute och inredningen slog takt med den känslan. C trodde hon kommit in på en SAS-lounge. Fick ett fönsterbord - med kraftigt kallras - så slutet av middagen åts med ytterkapporna på.
Tittade på Restaurangens spännande matupplägg som är listad efter ledord. SYND var ett av dem - undrar hur det smakar. Jag slog till med ett glas Bad Boy istället. Åt tre rätter från Matbarens meny vars text var mer matbeskrivande. En kycklingleverpaté och en tartar på masserad Chile-nöt var mycket njutbara. 
En god jumbotorsk i hummersås, kålblad med potatischips.

Griskinden är nedmonterad. Den kom in som en pyramid...

Tre goda svenska kalla ostar med flortunna bröd och marmelad.






Desserten Citronkräm var helt underbar och annorlunda innovativ.
Tanterna hade lite olika uppfattning om sakernas tillstånd och var mest ense om att inredningen var sorgligt stel. Vi vill känna oss ombonade när vi slår till och går ut för att äta gott.
Prisvärd mat.

Vi hör av oss på FB nästa gång seniorerna rullar vidare om någon vill följa med.