tisdag 31 maj 2011

MAT BORD KONST FRÅN KONSTFACK

Dubbelt bord
Ljus och kraft - hanteln blir nyttig
En eftermiddag med matnyttiga observationer på senaste vårutställningen.
Framtidens fine dining
www.konstfack2011.se
Begåvat diskmedel
Vibrerande skedblad

måndag 30 maj 2011

Sengana och Korona - släng er i väggen...

Nu heter vi Honeoye eller Evy II och är tidiga Jordgubbssorter. Bärfrämjandet www.barframjandet.se och Svenskt sigill bjöd in på jordgubbspremiär med knorr av hallon. De tidiga jordgubbarna i Skåne har frodats i det varma vädret med lite hets från frostnätter alldeles nyligen. Fem olika jordgubbssorter  blev testade med Micha Billings välformulerade smakförklaringar. Årets kock Tomas Diederichsen gjorde årets jordgubbsrätt med sallad på fläskfilé, steklökar, sparris och olika salladssorter. Årets konditor Roy Fares skapade en helt magnifik hallondessert med kex, mousse och kompott.

lördag 14 maj 2011

Foto eller kaffe

Jag går ofta till Moderna Museet - mest för deras fantastiska kaffe som serveras vid Espressobaren precis vid ingången. Men denna gång också för att plöja genom den enorma fotoutställningen EN ANNAN HISTORIA www.modernamuseet.se. Fascinerande att följa vår fotohistoria! Jag fastnar länge vid den berättande fotokonsten i de sista salarna. Soultouching.

Och kaffet - nästan lika gott som vanligt - fast de har bytt kaffesort.... och till kaffet kan man nu köpa de oerhört sensuellt goda smaksatta kolorna från Pärlans konfektyr på Artillerigatan 56. www.parlanskonfektyr.se

tisdag 10 maj 2011

Uppehåll i puttret

Allvaret trängde på. Plötsligt gjorde ett band överst på magen ont för länge. Och för första gången i mitt liv tog jag mig till akuten för att få hjälp.
På St Göran måste det vara släktingar till änglarna som jobbar. Så mycket tålamod, en så fantastiskt varm och trevlig ton och innerligt deltagande och svish-svissh låg jag där ett dygn senare med 3 hål och ett 2 cm-snitt i magen och utan galla - och det kändes knappt. Några timmar senare var jag hemma. En otrolig upplevelse. 10-talet blodprov, dropp och nålar, säng och mat, piller och sövning och en 2-timmars operation - och allt för 150 kr ... men nog värt en del av den skatt som jag hystat in.

Reflektioner: Korridorerna översvämmades av sjukvårdare - och alla var likadant klädda. Man visste aldrig om det var avdelningschefen eller läkaren eller biträdet man talade med om man inte noggrant kisade på den lilla namnskylten på bringan. Ska det vara så? Ska jag som kund inte veta vem som kommer emot mig? Är det inte en besynnerlig policy!

Mattankar: Det var inte någon prioritet under mina timmar på sjukhuset. Det såg gott ut och man fick välja på 10-talet rätter på en meny och olika drycker i kylen.
Men jag gick i barndom och smaskade i mig saftkräm och mjölk (röd!). Så otroligt gott det är.

Ohälsosamt innehåll i automaten på akuten! Det fanns inte ens mineralvatten när jag scannade sötsakerna!

Sorgligt: Avdelningarna var översållade med gamlingar i alla slags skepnader. De är så skruttiga och tar så mycket av personalens tid - även från oss andra - och vissa är så oerhört svårhanterliga. De hör inte och lyder inte och kan inte. Och några vill rymma hem hela tiden eller låna saker de hittar på vägen. Och vårdarna får hämta och lirka och fixa, om och om igen. Nätterna med vrålande arga har man knappt tålamod med.
Hur ska sjukvården lösa det här? Den medicinska åldringsvården måste få plats någon annan stans. Tycker jag.

tisdag 3 maj 2011

En torskrygg att lyckas med













 TORSK PÅ ROTBÄDD
Findus www.facebook.com/FindusSverige?sk=app_208086245874702 frågade mig som bloggare om jag hade lust att föreslå vad man ska servera till deras nylanserade produkt "torskrygg med örtsmör/persiljesmör med citron". Tja, varför inte pröva tänkte jag (flera av mina journalistkollegor morrade eftersom de känner sig gratis-utnyttjade av livsmedelsföretagen vid sådana här tillfällen). Men jag hade provsmakat en liten bit av fisken på ett event och tyckte den var god - t.o.m. mycket god.
Det måste gå fort! Torskfiléerna med örtsmör ligger i frysen, så det får bli vad som finns i grönsakslådan. Jag prövar två varianter av samma råvaror.
Jag lägger ugnspåsen med torsk i en ugnsfast form och ställer in den i 170° varmluftsugn.
Under tiden har jag kokat upp 1/2 liter vatten med 1/2 dl kycklingfond.
2 morötter, 1 stor palsternacka, 4 potatisar skalas snabbt och och delas på hälften. En “halva” skär jag i små fina tärningar och låter dem koka mjuka i buljongen. Silar ifrån tärningarna och sparar buljongen.
Jag tar 1 liten påse bladspenat och smälter ner den i pyttelite smör. Lägger ner rotsakstärningarna i spenatkastrullen och låter det bli varmt.

Den andra hälften rotfrukter river jag på min lilla mandolin (rivjärn) och låter koka mjuka – det tar högst fem minuter. Silar ifrån det rivna (och sparar buljongen).
När torsken är färdig efter 25 minuter (ca 4 minuter i mikro) klipper man upp påsen och häller ut sky och torsk på tallriken.
Nu kan man väja! Antingen en lite rustikare pytt med spenat som man serverar till torskryggen eller en finriven rotbädd – kanske med små plommontomater som jag drisslat lite citronolja över och strimlat basilika till. Jag ger två förslag, för fantasins skull.
Och det smakar så gott – för örtsmöret har blivit till en god sky med fisksaften och den blandar sig så bra med grönsakerna och förhöjer torsken.
Och blir det grönsaker över har jag ju sparat buljongen, så det blir till en grönsakssoppa nästa dag.